top of page
DSC_0098_edited.jpg

Hovrastämman - Då och nu

hovraboken_edited_edited.png

"Det hela började i ett samtal mellan några bybor, Yngve Karlsson och Eva Björk och några till, om att ordna en spelmansstämma vid Hovra Vandrarhem på vårkanten. Eva kontaktade Björn Ståbi och sen var det hela igång. Med högsommarvärme de första åren trodde vi att gudarna skyddade oss och Kristi Himmelsfärdshelgen och blev högst förbluffade när snön damp ner på våra huvuden i matkön. Men kreativiteten flödade och år efter år har tältstaden, som från början bara var ett cirkustält, vuxit och utvecklats med värme och ljus. En dansbana kom till. Enastående insatser från bybor från Hovra och Ed som gjort hela helgen både möjlig och trevlig!

Kurserna, som redan från andra året pågick i tre dar, har sett de bästa av ledare från både Sverige och andra länder komma och gå. Några har återkommit som elever! Kurslokalerna har varit utspridda i grannbyarna. 

Invigningstalare och scenband har vi hunnit med några stycken men Hovrastämman har inte varit en festivalplats med fokus på scenerna. Mycket buskspel i tälten, och ute när vädret tillåtit, men framförallt mycket dans och - möten. Stämmoplatsen är inte så stor så det har varit lätt att mötas, träffa sina idoler, nya och gamla vänner. "

Viveka Stobi

Ur boken Hovrastämman 1991-2014 - Möten, Musik, Minnen

"Själva platsen, vandrarhemsområdet, och tidpunkten på året, Kristi Himmelsfärdshelgen, har haft betydelse för storleken på arrangemanget. Den har därför inte vuxit nämnvärt under åren. Vissa år har det varit över 1000 besökare, men oftare snarare 500. Det har varit lätt att mötas och få lyssna och dansa till eller spela med sina idoler, gamla och nyvunna vänner eller bara träffas. En devis som vi hållit fast vid och envist upprepat i alla år är: Om det snöar i Sveg och regnar i Järvsö, kom till Hovra, där är det varmt. Karen Tweed som är gudabenådad dragspelare från England uttryckte så fint det vi tycker stämman står för.

'Hovrastämman är en av de mest vackra och unika festivaler jag varit på i världen. Det känns som att komma hem musikaliskt när man är här”... “Här får alla chansen att känna sig speciella, det är därför människor kommer tillbaka hit. Vanligtvis är festivaler baserade på någon stjärna, men här är fokus på alla. Här kommer alla ner på samma nivå.' "

Ur boken Hovrastämman 1991-2014 - Möten, Musik, Minnen

IMG_1819.JPG
Mässa + Hovra 061.jpg
IMG_1836.JPG
IMG_0214.JPG
IMG_1000.JPG

Foton: Yngve Karlsson

IMG20231109161107__01.jpg
027.jpg

"2008 startade kurserna den första maj, så det var givet att det måste vara ett plakat-tema det året! Roligt var det med uppfinningsrikedommen. Vad sägs om 

Ropen skalla, A-bas åt alla

Jag dansar polska, alltså finns jag

Mer sol på Kristi Himm

Tjofadderalla - Rullstråk åt alla

Fler timmar åt dygnet

Det var året som Emmie Mellroth sydde Hovramössor och torgvantar - för säkerhets skull."

Ur boken Hovrastämman 1991-2014 - Möten, Musik, Minnen

Hovrastämman idag

Under återskapandet av hovrastämman lägger vi stort värde i den familjära och trygga känslan som hovrastämman gav sina besökare. Kursernas lägerlika känsla som skapades under långhelgen gjorde stämman unik. Därför vill vi fortsätta arrangera långkurser där man lär känna varandra och får nya vänner som blir återseenden år efter år.  

På spelmansstämmor står musiken i centrum, och på Hovrastämman har alltid dansen varit lika central. Det är viktigt för oss att dansen fortsatt är i fokus, och att dansgolven är levande.

Vi strävar efter att Hovrastämman ska vara en plats för alla: barn, nyfikna nybörjare, erfarna spelmän och musiker från andra genrer som vill utforska folkmusiken.

Hovrastämman var en plats där folkmusiken fick få gro och rota sig för att bli en viktig grund för mångas framtid. Vi vill än en gång skapa en sådan plats där man får chansen att växa och frodas i gemenskap med musiken.

 

En betydelsefull del av Hovrastämmans familjära känsla var vistelserna hos Viveka och Björn Ståbi på Hörrgård i grannbyn Ed. Där hölls många av stämmans kurser, festligheter, och där bodde även ledare, arrangörer och vänner ihop. Viveka och Björn var otroliga värdar. 

Till återuppstarten har en redan förr medverkande kursgård, Nôrrigårn, fått ta över denna roll. Nôrrigårn ligger i direkt anslutning till stämmoområdet och tillhör familjen till arrangören Nelly Brodén Lindkvist. Här kommer flera kurser samt boende för ledare, artister och arrangörer att hålla hus. På gården utlovas även festligheter, camping och dans i gårdens lada. Nôrrigårn öppnar sina dörrar för att låta Hovrastämmans älskade Hörrgård få nytt liv på ny plats. 

Bilder från förfesten 2023

cd8b1060-59fe-485c-a61c-94313b42661f_edi

Foto: Lasse Ljungström

IMG_2895_edited.png
bottom of page