ARTISTER
Nu släpper vi artisterna som kommer till Hovrastämman 2024!
Fullständigt program släpps närmare stämman, sidan uppdateras löpande.
HOVEN DROVEN
När Hovrastämman sattes på paus 2014 var Hoven Droven det sista bandet som spelade. Därför är det extra speciellt att de kommer tillbaka och förgyller återuppstarten av stämman med sin underbart röjiga musik. Detta kommer kanske sätta hela Hälsingland i gungning i så håll i er!!
Hoven Drovens orginalgrupp bildades på Birka folkhögskola i Östersund 1989. Bandet som kombinerar folkmusik med modern rock slog igenom och har växt till Sveriges största folkrockband. I ryggen har Hoven Droven priser, grammynominering och turneringar världen över. 2021 firade bandet 30 år tillsammans och släppte då sin åttonde skiva ”Trad”.
Bandmedelmmar:
Kjell-Erik Eriksson – fiol
Bo Lindberg – gitarr
Jens Comén – saxofoner
Björn Höglund – trummor/slagverk
Pedro Blom – bas
HYLLNINGSKONSERT TILL BJÖRN STÅBI
Som grundare och arrangör utgjorde Björn Ståbi, tillsammans med sin fru Viveka, hjärtat av Hovrastämman. Nu till återuppstarten av stämman är Björn tyvärr inte längre med oss, men hans arv lever vidare. Vi är många som har mycket att tacka för den underbara musik och gemenskap som Björn spred kring sig, på hovrastämman och i hela folkmusiksverige. Det vill vi lyfta med en hyllningskonsert, organiserad av Kjell-Erik Eriksson, där spelkamrater och vänner åter samlas för att dela musik och minnen i Björns anda.
Kjell-Erik Eriksson
Micke Löfroth
Mårten Hellquist
Lena Hellquist
Per Gudmundson
Bengan Janson
Alice Ohlanders
Mia Marine
Maria Röjås
Eiwor Kjellberg
Mikael Samuelson
SCHWUNG
Schwung är en dansgrupp på nio ungdomar från flera håll i Hälsingland. Vår vision är att ta folkdansen till en ny nivå med häftiga koreografier och ett riktigt schwung!
GUF
GUF, Gävleborgs Ungdoms Folkband, firar 20-årsjubileum och fortsätter att vara en viktig del av länets musikliv. Sedan starten hösten 2003 har GUF erbjudit en unik möjlighet för ungdomar att utveckla sina musikaliska talanger tillsammans.
GUF:s utgångspunkt är att bevara och utveckla den traditionella folkmusiken, samtidigt som man utforskar musik från andra kulturer och spelar nyskriven folkmusik. Gruppen består idag av sjutton ungdomar med lite olika bakgrunder och alla med sina egna musikaliska erfarenheter. GUF:s repertoar är bred och förnyas ständigt.
CLOWNEN MANNE OCH CO.
På Hovra ska barn lätt hitta en självklar plats och därför är vi så glada att presentera Clownen Manne och Co till årets artister! Det spektakulära gänget bjuder in till kalas och föreställning för alla barn på stämman.
FEJENEFOLK
FejeneFolk är ett folkmusikband som består av sex sprudlande musiker på 12-strängad gitarr, viola, fioler och sång. Med inspiration från den jämtländska traditionen, inslag från Östergötland och flera rötter från Hälsingland bjuder bandet på en bred repertoar av skandinavisk folkmusik i mäktiga och finstämda arrangemang som framförs med stor spelglädje och energi. Från spelglädjen och energin i bandet kom namnet FejeneFolk vilket på jamska betyder glatt folk!
FejeneFolk turnérande i norra Sverige och Hälsingland under vintern och fick fantastiska recensioner på sina dans- och konsertspelningar.
LÅTSTUGAN-FOLKTEATERN GÄVLEBORG
Varje tisdag träffas Låtstugans 50 spelmän i alla åldrar på Folkteatern Gävleborg för att spela, dricka kaffe och låta folkmusiken ljuda i Gävle stad.
Sedan 2003 har Låtstugan träffats för att umgås och spela, på initiativ av Folkteatern Gävleborgs musikansvarige Görgen Antonsson. Genom åren har gruppen vuxit från en liten skara till en stor samling människor i alla åldrar. Här finns ingen prestige, inga krav på något annat än viljan att tillsammans få göra det man tycker så mycket om: att spela musik. Sker i samverkan med Studieförbundet Bilda.
PIPSVÄNGEN
Här har vi flera lokala stjärnor och detta gäng spelade på Hovrastämman förfesten i maj 2023. Så kul att ha dom tillbaka 2024!!
Pipsvängen spelar svängigt och bra (om det inte går åt pipan)!
RO.T
Folk- & vistrion ro.t framför egna tonsättningar av äldre svensk lyrik. Deras tonsättningar av bland annat Harriet Löwenhjelm och Johan Erik Stagnelius har hörts bland annat i ”Kulturlivet med Gunnar Bolin” i P1, Folkmusiken i P2 och i Klassisk morgon i P1. ro.t är nu aktuella med en engelsk nyöversättning av ”Epistel nr 81: Märk hur vår skugga” , i samarbete med Bellman-tolkaren Martin Best (som tidigare samarbetat med Sven Bertil Taube.)
RUMMELKULLEN
Rummelkullen är en folkmusikgrupp som spelar en bred repertoar av svenska folklåtar från norr till söder. Med dragspel, fiol, munspel och blockflöjt skapar Rummelkullen en spännande ljudbild som passar perfekt för människor som vill dansa, lyssna och njuta av folkmusik.
Medlemmarna i Rummelkullen är framförallt väldigt roliga (vi har i alla fall väldigt roligt) men har också lång erfarenhet av att spela i olika konstellationer och genrer. Rummelkullen plockar ut sina favoritlåtar och ger dem en personlig prägel.
Munspel - Hans Ederborg
Fiol - Bodil Nylander
Blockflöjt - Marika Andersson
Dragspel - Charliene Kiffer Goude
ALVINA OCH GARD
En duo med musikaliskt spring i benen och en brinnande törst efter nya äventyr. Till Hovrastämman kommer de med sitt rykande färska debutalbum Tillflykten!
På lekfullaste allvar skapar de nya sätt att berätta med låtspel på två fioler. Förankrade i svensk och norsk tradition balanserar de längst ut på kanten i fri improvisation och kontrapunktiska stämmor, hela tiden i tätt samspel och med glimten i ögat. Kaxigt och kul!
Alvina Herbinger Rygne har sina rötter i svensk folkmusik och är riksspelman på låtar från hemtrakterna i Närke. Gard Nergaard är en musikalisk nomad som gärna går över ån efter inspiration, men har sin grund i traditionen från södra Norge. De har båda växlat mellan djupdyk i tradition och nyskapande projekt och har numera Stockholm som bas.
VARGAVINTER
Med en sättning på fem fioler, en klarinett och en gitarr spelar Vargavinter traditionella låtar i egna arrangemang tillsammans med några egenskrivna alster. De bjuder på en stundom stämningsfull och ständigt svängig konsert, med bra låtar, gamla och nya, för både gammal och ung!
SJÖVIKS FOLKHÖGSKOLA
.
BIRKA FOLKHÖGSKOLA
Årets folkklass från Birka Folkhögskola består av en härlig blandning av folkmusiker från runt om i Sverige. Med den Jämtländska traditionen varmt om hjärtat samt en varierad mix av nordisk folkmusik bjuder vi på både gamla tradfavoriter och sköna fräsiga arr!
Med fioler, gitarrer, klarinett, viola och bas skapar vi ett energifullt partyband som nu i höstas vann studentspelmanslags VM i Norrköping. Sugen på dansbart sväng och sprakande spelglädje? Kom och se Birka Folk!
MALUNGS FOLKHÖGSKOLA
Malungs folkmusikkurser bjuder upp till dans! Svängigt, kärvt, lekfullt, lustfyllt - tradition när den är som bäst.
KAPPELSFOLK
Kapellsfolk formar 23/24 års folkmusikelever från Kapellsbergs folkhögskola i Härnösand, där de går för bland annat Niklas Roswall, Ulrika Bodén, Emma Ahlberg Ek, Daniel Ek och Emma Härdelin. De spelar spelmansmusik och visor i egna arrangemang som skiftar fritt mellan fartfyllt och finstämt. Fokus ligger på samspel och sväng, där eleverna utforskar olika dynamiker i ensemblen. Resultatet blir en dansant och glädjefylld blandning av traditionsbevarande och nyskapande folkmusik.
UTAVESSING
Utavessing är ett folkband från Bollnäs Folkhögskola som spelar både traditionell och nyskriven musik. Trots att hela bandet består av utavessingar (= hälsingemål för folk från annan ort) finns hälsingetraditionen med dem. Det sjungs och spelas på så väl stråk- och stränginstrument som flöjter och pipor. Kom och dansa och dela spelglädjen med det här svängiga bandet!
GAMMLIGAN
Ett gäng föredetta ungdomar som spelat folkmusik i många många år.
Bandet blandar gammeldans och polskor efter danspublikens önskemål.
Det bästa dom vet är att spela till dans
BOLLNÄSBYGDENS SPELMANSLAG
75-årsjubilerande Bollnäsbygdens spelmanslag glädjer sig åt att åter få stå på scenen på den fantastiska dansbanan i Hovra. Det var tio år sedan sist. Därifrån har laget många härliga minnen från åren då det begav sig. Säkert kommer några att återvända till spelmanslaget för den här spelningen."
Bildtext: Luciakonsert i Bollnäs kyrka 2023. Foto: Per-Åke Svensson
JÄRVSÖ SPELMANSLAG
Järvsö Spelmanslag består av ett gäng glada musikanter som trivs tillsammans. Fokus ligger på att ha roligt tillsammans med varandra, lyssnarna och dansarna när de spelar. Repertoaren och arrangemangen som vuxit fram med tiden är gedigna men har också samtida influenser.
O´TÔRGS-KAISA OCH HÅKAN
O’tôrgs-Kaisa Abrahamsson och Håkan Lidén har varit spelkompanjoner ett tiotal år. De spelar gärna till dans, konsert och bröllop. Deras repertoar är en färgstark och friskt blandad kompott av dansanta låtar från Hälsingland och grannlandskapen, men även från Norge. De bjuder förstås också på egen musik när så önskas.
Välkomna att dansa!
EVANLYN KÖPSÉN KALLVI
Att vara flöjtist är att vara magiker på sitt eget sätt!
Med några pipor små, några flöjter många, samt en säck som ibland vill stånga och bånga. Här kommer en konsert för dig som vill ha en liten inblick i piporna och flöjternas fantastiska svävande värld. Fina låtar från förr och nu samt vackra toner utlovas när Evanlyn Köpsén Kallvi ställer sig på scenen!
BARNÖ/
SÖDERLUND
Arvid Barnö Thuresson och Daniela Söderlund är båda uppväxta i Falun och har rötter i Svärdsjöbygden. Tillsammans sätter de sin egen prägel på några av sina favoritlåtar från Dalarna och roar sig i klangvärlden mellan stråk och blås.
Arvid är en ung fiolspelman med lika stort intresse för låtspel som för improvisation och föreningen av dessa två världar. Arvid har studerat vid Musikkonservatoriet i Falun och på Birka Folkhögskola i Östersund. Han tilldelades 2021 Falu Kommuns kulturstipendium samt stipendiet Påhl Olles fiol för sin självklara närvaro och sitt lyskraftiga spel.
Daniela är en flöjtist och sångerska med hemvist i folkmusiken. Nyexaminerad från Kungliga Musikhögskolan i Stockholm är hon nu tillbaka i Dalarna, där hon bl.a. synts som teatermusiker i uppsättningen av “Ronja Rövardotter i Skålberget”. Hon undervisar även i flöjt och sång och är därutöver aktiv i bandet Tonskalv och andra musikaliska projekt. För sitt spel har hon bl.a. erhållit Kungliga Musikaliska Akademiens nationella stipendium.
INGELA LINDKVIST
Ett glapp i spellistan gjorde att Ingela blev påhejad att ta plats i mitten av dansgolvet för att spela åtminstone en låt. Hon säger att nervositeten då var som en sjudande sås i hela kroppen men att hon ändå fann sig i situationen. Nu, närmare 10 år senare, har Ingela otroligt många dansspelningar i bagaget.
Med egna ord beskriver Ingela såhär ”Det är alltid med kärlek, värme, lyhörd- och lekfullhet som jag med en enorm tacksamhet axlar rollen som leverantör av toner till den sammanflätade stunden mellan mig och dansarna!
SVEDJA BYORKESTER
Svedja byorkester blandar gammalt och nytt, lokalt och långväga när de spelar till dans, alltid med samspel och sväng i fokus. De tror sig vara nordvästra Rengsjös bästa folkdansband!
Denna gång är konstellationen:
Ross Campbell - fiol och flöjt
Fabian Modig - Nyckeharpa
Linnea Aall Campbell - fiol
Lina Dahlman - fiol
Ingemar Klasson - Klarinett och pipa
Jonas Klasson - fiol och durspel