top of page

Artister

Artister för Hovrastämman 2025 kommer att släppas löpande under våren och när stämman närmar sig kommer fullständigt program.

Håll utkik!

andrea_turander frifot.png

FRIFOT

I Frifot möts tre färgstarka legendarer på den svenska folkmusikscenen, alla med djup förankring i traditionen. Gruppen bildades 1987 och har sedan dess genom framgångsrikt turnerande i Sverige och utomlands fått en bred publik, som även sträcker sig utanför de vanliga folkmusikkretsarna. Tillsammans skapar de musik med stark nukänsla som ger nytt liv åt det gamla, utan att väja för vår egen tids tankar, känslor och uttryck.

artister (6).png

MOR DANSAR

Mor dansar är en trio bestående av viola da gamba (Adam Grauman), kontrabas (Boel Mogensen) och sång (Sofia Källman).

Trions unika sättning och genreöverskridande koncept gör dem till något helt nytt på musikscenen. I fylliga arrangemang där barock, jazz och folkmusik satt sin prägel har Mor Dansar utforskat instrument, röst och scenspråk för att nå ett imponerande stort och fulländat sound. Med strängar och ord framförs Allan Edwalls fantastiska låtskatt och berör gammal som ung.

artister (8).png

WILLE & TOMMIE

En helt vanlig duo bestående av förvirrade människor, Ville & Tommie är Sverigefinske fiolspelaren Ville Syri (SE/FI) och den Helsingfors baserade men från Cornwall bördige dragspelaren Tommie Black-Roff (UK) De möttes på Sibelius Akademin och projektets stomme är runt deras gemensamma kärlek för låtar, historier och dansmusik. Svenskt, finskt, Corwalliskt och modern folkmusik hittar ett hem i deras kapabla händer.
Förvänta dig det oväntade, ta med egen senap.

artister (10).png

MOJNA

Med inslag av improvisation och stämföring baserad på kontrapunkt har MOJNA utvecklat

ett originellt och unikt musikaliskt uttryck. Denna svensk/norska trio framför nykomponerad,

uppfinningsrik, nordisk folkmusik på gitarr, hardingfela och klarinett/basklarinett

14.png

ALE MÖLLER & ERIK RYDWALL

Erik Rydvall, nyckelharpa och Ale Möller, mandola mm.

Välkomna till ett musikantmöte mellan två nyfikna musiker som gillar att överaska både sig själv och sin publik.

Folkmusik och barockmusik i en spännande blandning.

artister (11).png

THE JAMMERS

The Jammers, Hantverkargårdens egna band bjuder folktoner i Hovraviddernas vackra miljö.

artister (7).png

FÆLT

FÆLT är samspelets mästare, en trio som kombinerar traditionens urskogar med nattklubbens beats i ett öppet, suggestivt och queert landskap. Genom fiol, nyckelharpa, synthar, djupa basar och sång skapar de en dansgolvsupplevelse som är lika delar klubb och traditionellt folkdansgolv. Nytt, och samtidigt uråldrigt. Fest oavsett. FÆLT består av Julia Bengtson, Fredy Samuel Lundh och Alexander Wallin.

13.png

ANNA & ALE MÖLLER

Två generationer A. Möller bjuder på favoriter ur låtrepertoaren! Inte minst en drös både spelade och ospelade Möller-låtar hörs denna kväll när familjeduon sömlöst rör sig mellan stilar, stämningar och ljudvärldar. Ett bokstavligen livslångt samspel som är personligt, dynamiskt, kärleksfullt och svängigt. 

artister (12).png

BOLLNÄS FOLKHÖGSKOLA

Folkmusikklassen från Bollnäs folkhögskola bjuder på dansvänliga låtar från hela Sverige, men framförallt Hälsingland. Ensemblen består av fem personer med olika musikaliska bakgrunder som kommit samman för att utforska folkmusiken. Ni kommer få lyssna till ljudet av fiol, viola, cittern, och mandolin.

artister (13).png

MALUNGS FOLKHÖGSKOLA

I vårens upplaga av Malungs fiolklass har sju olika nationaliteter mötts kring kärleken till fiolen och den svenska folkmusiken. I Hovra hoppas vi kunna sprida den kärleken genom att dela med oss av några favoriter. Det blir både polska och vals, jämtländskt och skånskt, men inte minst musik som växt fram kring Västerdalarnas skogar och vattendrag.

artister (14).png

FORSA

Fyra vänner från Sjöviks folkhögskola bildar tillsammans Forsa. Forsa spelar svängig folkmusik både ny och gammal! Kom och dansa!

artister (16).png

​KAPELLSFOLK

Kapellsfolk formar 24/25 års folkmusikelever från Härnösand Folkhögskola, där de går för bland annat Niklas Roswall, Ulrika Bodén, Emma Ahlberg Ek, Daniel Ek och Emma Härdelin. De spelar spelmansmusik och visor i egna arrangemang som skiftar fritt mellan fartfyllt och finstämt. Fokus ligger på samspel och sväng, där eleverna utforskar olika dynamiker i ensemblen. Resultatet blir en dansant och glädjefylld blandning av traditionsbevarande och nyskapande folkmusik.

artister (17).png

​BIRKAFOLK

Birka Folk är ett 11 musikanter starkt gäng. Fioler, sax, cello, gitarr, basar och slagverk. Spelglädjen och energin på topp, missa inte detta superdansparty-band!

artister (15).png

VIRRBLOSS

Virrbloss är årets klass från Framnäs folkhögskola som representerar Folk- och Världsmusiklinje med en färgsprakande och mångfaldig repertoar från världens hörn. Sex personer stark välkomnar denna instrumentmüsli till dans, energi och känsloyttringar av alla dess slag.

artister (18).png

VILLE SYRI

Ville Syri är en sverigefinsk fiolspelare från Gästrikland. Han är aktuell med sin soloskiva Fiddling On och är medlem i gruppen Ville & Tommie. Gästrike-musiken, musiken från Finland och egen musik som skrivits i läkande syfte är vad ni kan förvänta er när ni virvlar över dansgolvet.​

artister (19).png

KAROLINA WESTLING

Karolina Westling är folksångerska och fiolspelerska uppvuxen i Ed, grannbyn till Hovrastämman. Nu bor hon i Vestfold, Norge och har satt sig in i dom lokala sång- och speltraditionerna. På gården hon driver med kor och hästar använder hon kulning för att valla djuren till nya beten och hem från fjällbetet.

Hon har en master i folklig sång från USN Rauland 2020 och har också fördjupat sig i sin gammelfarfar Härjedalsspelmannen Gunnar Westlings repertoar.

artister (20).png

JOHANNA BÖLJA

Johanna Bölja Hertzberg är folksångerska och pedagog från Järvsö som har hörts på folkmusikscenen i 30 års tid. Idag är hon en av sångerskorna i kvartetten Breda gatan. Johanna trallar gärna till dans och älskar att undervisa och håller kurser i kulning och folksång samt undervisar på Bollnäs folkhögskola.

artister (21).png

INGELA LINDKVIST

Med egna ord beskriver Ingela såhär om att spela till dans ”det är alltid med kärlek, värme, lyhörd- och lekfullhet som jag med en enorm tacksamhet axlar rollen som leverantör av toner till den sammanflätade stunden mellan mig och dansarna!

artister (22).png

O’TÔRGS-KAISA

O’tôrgs-Kaisa Abrahamsson bor i Bergsjö och har spelat fiol sen början av 1970-talet och är riksspelman med Zornmärket i guld. Genom Bergsjöbygdens spelmanslag kom hon tidigt i kontakt med låtarna i norra Hälsingland. Parallellt med att värna om det traditionella spelet, har hon också verkat som kompositör. Att på ett dansant sätt tolka, bevara och föra traditionen och hennes egen musik vidare, har alltid varit målet och meningen med spelandet. Att slå an en polsketon i någons hjärta är underbart.

artister (25).png

LÅTSTUGAN

Varje tisdag träffas Låtstugans spelmän för att låta folkmusiken ljuda i Folkteatern Gävleborgs lokaler i Gävle, vilket de gjort sedan 2004 på initiativ av Görgen Antonsson, riksspeleman och musikansvarig på Folkteatern. Deltagarna, eller Låtstugingarna som de också kallas, är i alla åldrar och kommer från Gästrikland, Hälsingland, Dalarna, Uppland och Stockholm. Antalet spelmän per tisdagskväll brukar variera mellan 35 och 50 stycken och instrument som spelas är bland annat fioler, saxofoner, munspel, gitarrer, flöjter, kontrabas, cello och en tramporgel. Alla får vara med, oavsett nivå på spel och erfarenhet.

artister (24).png

JÄRVSÖ SPELMANSLAG

I Järvsö Spelmanslag är vi ett gäng glada spelmän som trivs tillsammans. Spelglädje och samspel med varandra är viktigt för oss, men att få dela det med lyssnarna och dansarna är särskilt givande! Med blicken framåt bjuder vi på musik hämtad ur folkmusiktraditionen i Järvsö och Hälsingland, men håller även ett öra mot resten av landet och vidare bortom horisonten.

artister (23).png

BOLLNÄSBYGDENS SPELMANSLAG

Efter tio års uppehåll gjorde Bollnäsbygdens spelmanslag en efterlängtad comeback på Hovrastämman 2024. Spelglädjen och samspelet satt precis som det skulle – kanske låg det kvar i väggarna, då laget spelade till dans vid varje Hovrastämma mellan 1999 och 2014. Ett filmteam dokumenterade spelningen som en del av jubileumsfilmen - "En film om kärleken till folkmusik".

Spelmanslaget ser nu fram emot årets spelning och hoppas på minst lika stor uppslutning som förra året, då 30 spelmän bjöd på sväng och spelglädje.

artister (26).png

GUF

​GUF är Gävleborgs stilbildande folkband för unga folkmusiker från hela länet. Inne på sitt 22 år har GUF fostrat flera generationer av unga musiker och skapat ett eget sound som fortsätter vara aktuellt, dansant och vackert. Årets GUF är nummer åtta i ordningen och har spelat tillsammans sedan hösten 2024. De spelar musik från hela världen men med tonvikt på skandinavisk folkmusik under ledning av Staffan Jonsson och Alice Andersson.

artister (27).png

DUG

2023 startade Dansungdomskompaniet Gävleborg(DUG), som är tvåårigt mentorskapsprogram där fokus ligger på att utveckla samt förbereda deltagarna för dansfältet. 

År ett är ett input år där DUG får möta olika personer inom dansfältet för att få en bredd praktiskt som teoretiskt i samråd med den länsbaserade koreografen samt mentorn Erika O´Neill. År två är fokus på produktionsarbete med den samtida koreografen Philip Berlin.

bottom of page